poniedziałek, 8 listopada 2010

Dieta na wzmocnienie odporności

Szybko się meczysz i co chwile łapie cię przeziębienie? A może się nie wysypiasz i jedyną rzeczą o której marzysz jest zaszycie się pod ciepłą kołderką. To znak, że twój organizm potrzebuje pomocy.
Z pewnością wiele razy obiło ci się o uszy, że to co jemy ma wpływ na to jak się czujemy. Może właśnie to najlepszy moment na to, aby zastanowić się nad swoją dietą. Wystarczy wprowadzić tylko kilka zmian w jadłospisie, aby uchronić się przed ciągłymi infekcjami i poprawić swoje samopoczucie.
Pierwszą rzeczą, którą należy zrobić jest ograniczenie lub zrezygnowanie z używek. Jeśli codziennie wypijasz 5 filiżanek kawy to na początek spróbuj je ograniczyć np. do 2. Po jakimś czasie przekonasz się, że kawa nie jest Ci potrzebna do szczęścia i że bez problemu możesz się bez niej obejść. Kawa wypijana w dużych ilościach wywiera wiele negatywnych skutków na nasz organizm m.in. wypłukuje z niego wiele cennych składników mineralnych.
Papierosa, którego tak chętnie wypalasz do kawy spróbuj zamienić np. na owoc. Chyba nie muszę cię przekonywać, ze będzie to dużo zdrowsze rozwiązanie. Ale oczywiście to nie takie proste pozbyć się nałogu. Możesz zacząć od ograniczenia ilości wypaplanych papierosów. Organizm na pewno na tym skorzysta!.
Do diety włączy warzywa i owoce. Nie muszę Ci przypominać, że owoce i warzywa są bogate w przeciwutleniacze, które uchronią nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Znajdziemy w nich również duże dawki witamin zwłaszcza C, która wzmocni nasz system odpornościowy.
Beta karoten obecny w warzywach takich jak marchew, papryka to również świetny przeciwutleniacz i środek wzmacniający. Pamiętaj o tym aby owoce i warzywa były częścią twojego codziennego menu.
Wzmocnić organizm z pewnością pomogą ci probiotyki. Te mikroorganizmy ukryte w fermentowanym produktach mlecznych zadbają o prawidłową mikroflorę twojego przewodu pokarmowego, wzmocnią twój układ odpornościowy dzięki temu będziesz bardziej odporny na różnego rodzaju infekcje.
W czasie jesiennych przymrozków warto zaprzyjaźnić się z czosnkiem. Wprawdzie jego zapach nie należy do najładniejszych ale to co w sobie kryje to prawdziwy skarb. Znajdziemy w nim allicynę, która ma działanie bakteriobójcze i zwiększa aktywność białych ciałek krwi.
Na chandrę i jesienne chłody dobrze sprawdzi się miód. Łyżeczka miodu dodana do herbatki rozgrzeje cię i wzmocni a jego słodycz poprawi humor (pamiętaj, aby herbata nie była zbyt gorąca bo wtedy pozbędziesz się wszystkich cennych składników zawartych w miodzie). Ale to nie koniec jego zalet. Miód dzięki właściwością antybakteryjnym i bakteriostatycznym pozwoli ci zwalczyć pierwsze objawy przeziębienia.
Zielarze także dokładają swoje przepisy do recept na odporność. System immunologiczny pomoże ci wzmocnić jeżówka (echinacea) i żeń-szeń, które są dostępne w każdej aptece.
Jak widzisz wystarczy tak niewiele, aby uchronić się przed niechcianymi infekcjami i poprawić swój nastrój.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz