poniedziałek, 25 października 2010

24 października - ŚWIATOWY DZIEŃ WALKI Z NADWAGĄ I OTYŁOŚCIĄ

Spośród wszystkich krajów na świecie największy odsetek osób otyłych mają w kolejności: USA, Meksyk, Nowa Zelandia, Australia, Wielka Brytania, Kanada i Irlandia. W USA z nadwagą lub otyłością boryka się niemal 130 milionów osób, czyli 65 procent populacji. Liczby są zatrważające, w samych Stanach na choroby wywołane otyłością, takimi jak: cukrzyca, zaburzenia krążenia i niektóre nowotwory umiera 350 tys. osób rocznie

A jak sytuacja wygląda w Polsce?
Ostatnie wyniki badań (WOBASZ 2005r) przeprowadzone na grupie osób w wieku 24-74 lat pokazują, że osób z prawidłową masą ciała jest niewiele ponad 40%.
To oznacza, że co 2 osoba ma nadwagę lub otyłość. 20% populacji stanowią osoby o wskaźniku BMI przekraczający 30 czyli co 5 Polak jest otyły.
Z badań prowadzonych w 2007 r. wynika, że problem nadwagi dotyczy 41% mężczyzn i 29% kobiet. Natomiast z otyłością zmaga się ok. 16% mężczyzn i 20% kobiet.
Do województw, w których jest najwięcej otyłych mężczyzn możemy zaliczyć: wielkopolskie, dolnośląskie, mazowieckie. W tych rejonach odsetek ludzi otyłych przekracza średnią krajową. Z kolei w województwach: mazowieckim, lubelskim, zachodniopomorskim, małopolskim jest najwięcej otyłych kobiet.
W przypadku dzieci uzyskane wyniki również nie są zadowalające. Z analizy badań wynika, że nadwaga i otyłość dotyczy około 15,7% dzieci i młodzieży w wieku szkolnym i występuje z podobną częstością u obu płci.

1 komentarz:

  1. OTYŁOŚĆ, A REALNA ENERGIA DLA KOMÓREK NERWOWYCH MÓZGU. ODŻYWIANIE CZŁOWIEKA W XXI WIEKU: INFO (BIOLOGICZNA POMOC !!) *****

    PRAWIDŁOWA, PROZDROWOTNA METODA ODŻYWIANIA:
    Tzw. dla współczesnego człowieka powinna AKCEPTOWAĆ wszelkie uwarunkowania naszej przyrody, ewolucją narzucone REGUŁY. Stanowi to trudny problem, ale bez badań; krew, wydzieliny, wydaliny, pierwiastki włosa, jest to absolutnie niemożliwe.

    WTEDY MOŻNA TYLKO PRZERZUCAĆ SIĘ PSEUDO REGUŁAMI:
    Na węch i czucie, również przypuszczenia. Kto zada sobie trud i zbada jak podnosi się poziom cukru przy poszczególnych produktach, jaki jest wpływ tłuszczów i jak, tj. w jakiej ilości się odkładają, jak organizm oddziaływuje na rodzaje białek itd. to wyniki dla wszystkich ludzi są niemal identyczne ew. drobna skala technicznego błędu.

    A WIĘC; PRZY ZWALCZANIU CHORÓB / OTYŁOŚCI, WAŻNA JEST WIEDZA:
    Klasyfikująca pożywienie na kategorie uwzględniające zawartość wszelkich tłuszczów, NISKICH węglowodanów, WYSOKICH węglowodanów; tj. tych które sprzyjają powstawaniu otyłości i cukrzycy typu 2, a które nie, oraz pozostałych składników. Stosunkowo prostym jest zaznajomić się z tabelami pożywienia wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, TJ. IŻ PRODUKTU. To wystarcza, aby samemu DECYDOWAĆ o łatwym doborze składników swojej diety, co stanowi na szczęście, rozwiązanie trudnego problemu dotyczącego zwalczania wszelkich chorób. Lekarz rodzinny zdecydowanie, też nam to potwierdzi.

    ZOBACZ TAKŻE; CUKRZYCA TYPU 2, WG: IRL KRAKÓW.
    Książka, pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku. *****
    Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
    Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL
    ADRES: http://www.instytutirl.com.pl/

    BH.305.
    ENGLISH VERSION: http://www.instytutirl.com.pl/index9.php

    Biologia, medycyna.

    OdpowiedzUsuń