wtorek, 4 czerwca 2013

Truskawki – na zdrowie!

Truskawki, to owoce zwiastujące zapowiedź nadchodzącego lata, ale nie tylko, ponieważ mają korzystny wpływ na nasz organizm. Dostarczają nam wielu cennych witamin oraz związków mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego warto wiedzieć ile zdrowia drzemie w soczystej i aromatycznej truskawce. Od dawna truskawkom przypisuje się właściwości przeciwwirusowe, a nawet przeciwnowotworowe. Dodatkowo odkwaszają organizm i wzmacniają organizm. Owoce te są polecane osobom zmagającym się z reumatyzmem czy chorobami artretycznymi, ponieważ działają moczopędnie. Do innych korzystnych właściwości truskawek należy oddziaływanie na układ krwionośny (działanie krwiotwórcze, zwiększenie dotlenienia komórkowego), a zawarte w nich substancje biologicznie czynne pomagają w łagodzeniu oparzeń oraz zmniejszają obrzęki. Soczyste, czerwone owoce są też bogatym źródłem witamin, a szczególnie witaminy C (20 dag truskawek pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę), biotyny, kwasu foliowego oraz innych witamin z grupy B, a także składników mineralnych: żelaza, miedzi, magnezu czy potasu. Udowodniono również, że zawarte składniki odżywcze w truskawkach chronią przed anemią, mają również korzystny wpływ na kondycję naszych włosów i cery, ponieważ zawarte w nich bioflawonoidy skutecznie rozjaśniają przebarwienia skórne. Niestety truskawki są też dość silnym alergenem i nie wszyscy mogą ciszyć się ich smakiem. Do najczęstszych objawów alergicznych należy pokrzywka skórna oraz biegunki. Truskawek nie powinny spożywać również osoby ze stwierdzoną wrażliwością na salicylany. Natomiast w kuchni truskawki możemy wykorzystywać na wiele sposobów, m. in. do sosów, sałatek, przystawek, konfitur, deserów, a także win i likierów. Jednak najwięcej wartości odżywczych zachowują jednak truskawki spożywane na surowo

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz