czwartek, 28 marca 2013

Wielkonoc w wersji light-przepisy

Poniżej podajemy proste przepisy na świąteczne smakołyki. Faszerowane jaja twarożkiem i rzodkiewką: - jaja - serek ziarnisty light - rzodkiewka - szczypiorek lub rzeżucha - sól, pieprz Sposób przygotowania: Jaja gotujemy na twardo, studzimy w zimnej wodzie. Następnie żółtko ucieramy z serkiem ziarnistym i przyprawami, dodajemy drobno posiekaną rzodkiewkę. Następnie wypełniamy jaja i posypujemy szczypiorkiem lub rzeżuchą. Barszcz biały: - zakwasu do barszczu (gotowy z butelki) - marchew - pietruszka - seler - 2-3 suszone grzyby - chrzan - kabanosy drobiowe - jajko - majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz Sposób przygotowania: Gotujemy grzyby w osolonej wodzie. Obieramy warzywa, kroimy je w kostkę i dodajemy razem z zielem angielski i liściem laurowym do gotującej się wody. Wywar z warzyw i grzybów gotujemy przez 15 min., a następnie dodajemy zakwas z butelki oraz pokrojone w kawałki kabanosy drobiowe, całość jeszcze przez chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku przyprawami i dodajemy starty chrzan. Opcjonalnie możemy dodać jeszcze jogurt naturalny lub kefir. Podajemy z jednym ugotowanym na twardo jajkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz