czwartek, 28 marca 2013
Wielkonoc w wersji light-przepisy
Poniżej podajemy proste przepisy na świąteczne smakołyki.
Faszerowane jaja twarożkiem i rzodkiewką:
- jaja
- serek ziarnisty light
- rzodkiewka
- szczypiorek lub rzeżucha
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Jaja gotujemy na twardo, studzimy w zimnej wodzie. Następnie żółtko ucieramy z serkiem ziarnistym i przyprawami, dodajemy drobno posiekaną rzodkiewkę. Następnie wypełniamy jaja i posypujemy szczypiorkiem lub rzeżuchą.
Barszcz biały:
- zakwasu do barszczu (gotowy z butelki)
- marchew
- pietruszka
- seler
- 2-3 suszone grzyby
- chrzan
- kabanosy drobiowe
- jajko
- majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Gotujemy grzyby w osolonej wodzie. Obieramy warzywa, kroimy je w kostkę i dodajemy razem z zielem angielski i liściem laurowym do gotującej się wody. Wywar z warzyw i grzybów gotujemy przez 15 min., a następnie dodajemy zakwas z butelki oraz pokrojone w kawałki kabanosy drobiowe, całość jeszcze przez chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku przyprawami i dodajemy starty chrzan. Opcjonalnie możemy dodać jeszcze jogurt naturalny lub kefir. Podajemy z jednym ugotowanym na twardo jajkiem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz