czwartek, 24 maja 2012

Truskawki pełne skarbów

Pięknie pachną, wyglądają i smakują, a przede wszystkim są bardzo zdrowe! Wartości odżywcze truskawek są przeogromne! Bogate są w witaminy A, C, K, beta-karoten, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak: fosfor, żelazo, mangan i potas. Dzięki tym składnikom wykazują działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Truskawki, jako owoce bogate w pektyny mogą mieć korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, obniżając poziom cholesterolu. Pomagają również przy problemach z zaparciami – pobudzają pracę jelit. Jedzenie truskawek poleca się wszystkim, niezależnie od wieku. Wyjątkiem są osoby uczulone na te owoce - objawem alergii najczęściej są pokrzywki i biegunka. Truskawek nie powinny także jadać osoby ze stwierdzoną nadwrażliwością na salicylany, bowiem owoce te zawierają duże ich ilości. Dobra wiadomość dla dbających o linię – 100 g truskawek dostarcza ok. 40 kcal :) Truskawki mają szerokie zastosowanie w kuchni. Używa się ich do sporządzania sałatek, jako składnik dań obiadowych, deserów. Świeże truskawki mają niską trwałość, dlatego nie należy przechowywać ich w lodówce dłużej niż 2 dni. Z owoców truskawki wytwarza się również dżemy, konfitury, kompoty, soki oraz mrożonki. Poniżej przedstawiam kilka smacznych przepisów z truskawkami w roli głównej: Koktajl mleczno – owocowy: 1 szklanka mleka 2%, ½ szklanki jogurtu naturalnego, ½ szklanki owoców truskawek Składniki dokładnie zmiksować. Sałatka z truskawkami: ½ małej białej rzodkwi, jabłko, szklanka truskawek. Sos: 2-3 łyżki jogurtu naturalnego, sok z cytryny, łyżeczka cukru, można dodać szczyptę imbiru. Rzodkiew pokroić na cienkie plasterki. Jabłko pokroić w kostkę. Truskawki pokroić na połówki. Składniki wymieszać. Sałatkę skropić sokiem z cytryny i polać jogurtem wymieszanym z imbirem. Ryż z truskawkami: 1/2 woreczka ryżu, 10-12 truskawek, 2/3 jogurtu lub maślanki (ok.90g), kilka listków mięty, 2 plasterki sera białego, ewentualnie odrobina cukru. Ryż ugotować. Listki mięty drobno pokroić. Świeże truskawki rozdrobnić (3-4 truskawki pozostawić w całości), dodać jogurt lub maślankę oraz miętę, wymieszać (można dodać łyżeczkę cukru, jeśli będzie za mało słodkie). Na środku talerza ułożyć ugotowany ryż, polać go truskawkowym sosem, pokruszyć na niego ser biały. Pozostałe truskawki pokroić w plasterki, ułożyć na wierzchu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz