wtorek, 1 marca 2011

Ach te pączki…

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami a ty właśnie jesteś na diecie. Jak przetrwać ten dzień bez uszczerbku na figurze i wyrzutów sumienia przez następne kilka dni?.

Oto kilka wskazówek:

- ćwiczy swoją silną wolę (niestety na swoją silną wole nie masz co liczyć, gdyż wielokrotnie w takich sytuacjach okazywała się bardzo słaba)

- zapisz się na kurs nauki odmawiania ( był by bardzo pomocny w tej sytuacja ale niestety nie masz na to czasu i chęci)

- przeanalizuj skład pączka, być może znajdziesz w nim coś pro zdrowotnego i korzystnego dla twojej figury. Niestety skład pączka pozbawia nasz wszelkich złudzeń.
Znajdziemy w nim jasną mąkę, dużo cukru, jaja a na koniec jeszcze ten olej.
Nie pozostaje nam nic innego jak przypisać mu etykietkę „bomba kaloryczna”

Jedynym rozwiązaniem okazuje się … zjedzenie pączka. Aby jednak wyrzuty sumienia nie dopadły cię po jego zjedzeniu przygotuj jego wersje light.

Jak zaoszczędzić sobie kalorii?

- zamiast mąki pszennej możesz użyć mąki razowej (kaloryczności znacznie się nie zmieni ale wartość odżywcza wielokrotnie),
- jeśli będziesz przygotowywała samodzielnie paczki zrób je bez nadzienia lub z nadzieniem z niskosłodzonego dżemu
- smażone paczki wyłóż na papierowy ręcznik tak aby ociekły z tłuszczyku lub spróbuj przepisu na pączki PIECZONE (przepis poniżej)
- spróbuj ograniczyć ilość cukru w pączku i nie posypuj go grubą warstwą cukru pudru!
- ogranicz się do zjedzenia jednego pączka

Poniżej podaje przykładowy przepis:
Składniki na 24 średniej wielkości PIECZONE pączki:
• 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
• 1 paczka drożdży suchych (7 g) lub 14 g świeżych
• 2 łyżki miękkiego lub roztopionego masła
• 2/3 szklanki cukru
• 2 jajka
• 5 szklanek mąki pszennej (można część zastąpić np. mąką razową)
• 1 łyżeczka soli
Suche drożdże rozpuścić w letnim mleku, odstawić na 10 minut (w przypadku świeżych wcześniej trzeba zrobić rozczyn). Po tym czasie do mleka dodać masło (jeśli roztopione, to ochłodzone) i cukier. Wmieszać roztrzepane jajka, dodać mąkę i sól, wyrobić. Można sobie pomóc mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, nie klejące. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wyjać, krótko wyrobić, rozwałkować na grubość około 13 mm. Większą szklanką wycinać koła, mniejszą foremką wycinać dziurki, by powstał kształt oponek. Układać na blaszce (wysmarowanej masłem, wysypanej kaszą manną lub na papierze do pieczenia). Przykryć, pozostawić do napuszenia na 45 minut w ciepłym miejscu. Piec w temperaturze 180ºC około 8 - 10 minut (lepiej sprawdzić już po 8 minutach, nie chcemy bowiem, by pączki były zbyt suche ;).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz